Skip to content
22 August 2011 / nodee

KKJ Raya Road-trip 2011!

Hai kekejiannnns! Tora datang lagiiii dengan usul road-trip untuk 2011 sempena hari rayaaa~

memandangkan cuti Hari Malaysia jatuh pada 16 September, saya cadangkan 16 Sept. tu kita pi berayaa.

kali ni kita beraya ke Selatan pulaaa yew.

orang pantai timur kena tunggu next year lak. tapi boleh kew ber-roadtrip lagi next year?? :(

Total mileage adalah:

Planned route adalah seperti yang berikut:

Meet-up point konon konon KL Sentral la kay.

Houses

Sabak Bernam

Kartiqa

Dangling Cock

Nodee

Rawang

Elle

Selayang

Faizah

Shah Alam

Sabirin

Cheras Crown City

Hornitul Liyana

Pengkalan Balak

Azmiruddin

Ayer Keroh

Dak Wani? Sir Ramlee?

Muar

Mee bandung Muar hikhikhik

Broken Bangle

Rashidah

Overnight

Sabak Bernam – Atiqa’s

15th Sept.

Pengkalan Balak – undecided

16th Sept.

Kluang – Anika Inn

17th Sept.

Ongkos

Petrol

1083km x RM 0.20 = RM216.60

Toll

RM80.00 x 2 = RM160.00

Accommodation

Anika Inn = RM35.00 per person
Homestay pengkalan balak = RM13.00 per person

Jajan Jajan

RM30.00 per person

Total: approx. min. RM116 per person
(assuming 10 org. join. If less, ongkos bertambah.)

homestay murah di Pengkalan Balak – RM130 satu rumah.

homestay makcik azmir berapa ye? kalau nak bajet kita amek je homestay murs murs. kalau nak selesa dan best tapi bayar lebih, kita dok kat homestay makcik azmer leww~

Tentatif Perjalanan

15th September (Thurs)

Lepas kerja, kita semua kumpul somewhere and gerak gi Sabak Bernam dan bermalam di Sabak (dengan izin tuan rumah).

16th September (Fri)

Beraya ke:

  • Sabak Bernam
  • Batang Berjuntai
  • Rawang
  • Selayang
  • Shah Alam
  • Cheras

Lepas Cheras terus shoot gi Melaka. Since kita jumpa Pengkalan Balak dulu dari Ayer Keroh, kita tidur kat Pengkalan Balak la nak?

17th September (Sat)

Beraya ke:

  • Pengkalan Balak rumah nenek azmir?
  • Ayer Keroh – dak wani/ rumah azmir.
  • Batu Berendam – Sir Ramlee etc.
  • Merayap ke Jonker?

Lepas beraya, ikut jalan dalam heading to Johor via Muar. Singgah Muar makan mi bandung Muar. Kalau rashidah rindu Faizun nak singgah beraya umah Faizun/ Dayana Ilham pun bolehhh.

Bermalam kat Kluang sebab tu saje tempat yang familiar kat area Johor. Dan ada hotel murah. Nak singgah Ayer Itam borong kerepek kerepeks jugak.

18th September (Sun)

Beraya ke:

  • Gelang Patah

Lepas tu aktiviti bebas kot? Or shoot terus balik KL since dah Ahad so esoknya nak kerja so takut penat.

Joinees:

  1. Nodee
  2. Miah

Kereta:

  1. siapew?
  2. siapew?

Bendahari:

  • Pijahlewsapewlagiew

Please drop you comments/ suggestions/ carutanzz kayyy!


Advertisements
23 July 2013 / miah

Contest : Novel 13 Jam A380

Image

“Hana…Is that really you?”
Tubuh aku kaku. Tidak tahu apa yang patut aku buat. Perlukah aku mengakui diri sebagai Hana atau berpura-pura tidak mengenali dia?Haydar…lelaki yang pernah aku suka separuh jiwa…lelaki yang pernah menjadi ‘teman lelaki’ aku hanya untuk 13 jam di atas kapal terbang. Apa yang patut aku buat?

“Ya,Haydar. Saya Hana.” Jawabku.Ah lebih baik berterus-terang dari membiarkan perkara menjadi rumit.
Terdengar seperti seseorang membisikkan kata-kata semangat
‘Kuatkan semangat kau Hana.’

“Oh God! Hana,saya benar-benar rindukan awak. Saya nampak awak mencari saya ketika hari saya berangkat pulang tempoh hari. Maafkan saya awak terpaksa nampak saya dan dia. I saw your sadness Hana. Tapi sudah saya katakan saya akan menjadi orang lain bila saya menjejakkan kaki ke bumi. But now I meet you back,my cocaine.” Jawabnya sambil tersenyum lebar.
Panjang lebar penjelasan Haydar membuatkan aku terkebil-kebil. Dia tidak perlu untuk memberikan penjelasan ini. I should know who I am from the beginning. Aku yang hanyut dengan perasan sendiri pada ketika itu.

Aku mahu melupakan itu semua. Ya Allah,bantulah hamba Mu ini. Kuatkan lah semangat ku untuk berubah ke jalan yang diredhai Mu, ya Allah.

Tiba-tiba aku teringatkan Emmel. Dia memandang kami berdua dengan pandangan aneh. Mungkin hairan melihat’mommy’nya berbicara dengan lelaki lain selain ‘daddy’nya dan Uncle Fido.

“Who is him mommy?” tanya anak comel yang sentiasa menambat hati aku di hari pertama lagi aku menjejakkan kaki di bumi United Kingdom.

Haydar memandang kami berdua kehairanan.

“Siapa dia Hana?Dia panggil awak mommy dan awak juga membahasakan diri awak sebagai mommy. I thought you haven’t married yet.” Soal Haydar bertalu-talu.

Aku hanya membiarkan pertanyaan Haydar dan hanya menumpukan perhatian ku pada Emmel,permata hati aku kini.
“He is my friend,sayang. His name is Uncle Haydar.” Lebih baik aku berterus terang saja dengan anak kecil ini.Jangan diajar sedari kecil untuk menipu.

“Hi Uncle Haydar. Thank you for saving me.” Sapa Emmel dengan wajah malu sambil cuba menyembunyikan diri di belakang ku. Reaksi biasa beliau apabila berjumpa dengan orang yang tidak dikenali.

Aku nampak Haydar masih tidak berpuas hati dan ingin mengatakan sesuatu tapi tiba-tiba telefon bimbit ku berdering. Cepat-cepat ku selongkar beg tangan ku. Ingin segera menjawab panggilan. Mungkin dari Fawwaz. Aku bergerak sedikit menjauh dari Haydar untuk menjawab panggilan itu.

“Assalamu’alaikum Fawwaz. Urusan awak dah selesai?” jawab aku perlahan.Tepat seperti telahan awal aku tadi.Panggilan dari Fawwaz.

“Wa’alaikumsalam Hana.Ya,urusan saya dah selesai. Awak dan Emmel di mana? Saya jemput awak di sana ya?” tanya Fawwaz.

“It’s ok Fawwaz. Saya dan Emmel akan pergi ke pejabat awak. Kami ada tak jauh dari situ. Awak tunggu ya.” Jawabku. Lebih baik aku segera pergi dari sini dari terus berhadapan dengan Haydar. Aku belum cukup kuat dan aku tidak mahu lagi memanjangkan cerita yang hanya tinggal kenangan.

Sebaik saja aku berpaling,Haydar memandangku tajam.
“Siapa Fawwaz?” soalnya dalam nada marah yang ditahan.
“Dia ayah Emmel. Maafkan saya Haydar. Saya harus pergi sekarang.” Jawabku bergegas untuk pergi sambil menarik tangan Emmel.

“Tapi macam mana dengan kita,Hana?” Soalnya laju sebelum aku pergi.
“Semuanya dah berlalu Haydar.Saya pergi dulu. Assalamu’alaikum.” Pamitku sebelum berjalan laju untuk menyembunyikan kesedihan di hati tapi aku sempat mendengar dia menjeritkan sesuatu.

“I had told you I will not let you go if I meet you for the second time Hana!I will not let you go!” jerit Haydar membelah kepekatan malam yang sunyi.

Tiba- tiba aku merasa sakit yang menusuk di hati tapi tidak tahu kenapa. Adakah kerana aku menipu perasaan sendiri atau diri belum cukup kuat untuk bertemu kembali dengan dia?

‘Ya Allah! Aku mohon kau bantu lah aku untuk menghadapi ujian ini. Hanya kepada Engkau aku bermohon untuk kekuatan dalaman diri ku. Supaya aku tidak mudah hanyut dengan kenangan silam. Hanya Engkau yang Maha Melindungi aku,ya Allah.’ Bisikku di dalam hati. Dan hanya bunyi angin yang berdesir menyahut seruan Haydar.

You guys can visit the original writer’s blog of this novel at :
http://fairytalesfromevelyn.blogspot.com

8 January 2012 / miah

Home Sweet Home program – Day 1

Hi kawan-kawan!

Memandangkan takde sapa nk hapdet blog maka iols nak crite pasal iols pegi program islamic last wiken. Terpengaruh nak pegi ni sebab masa pegi Twins of Faith kat PICC aritu,instructor yang mengajar ni kelakar.So iols eager nak pegi.Sepatutnya pegi dgn neddy tapi dia cancel last minute.Iols ok sajoo pegi sorang-sorang.Hehehe.Yang penting makanan memang sedap dan mewah (kau nak pegi belajar ke makannnn?!)

Course ni dia meliputi how to find right spouse,sebelum kawen kena buat apa,lepas kawen kena buat apa,sebelum dapat anak,lepas dapat anak etc. Harganya RM250 tapi early bird dapat diskaun RM50.Bagi iols dia kelakar tapi bagi rakan-rakan iols tak tau la. *VIDEO tak dapat dihapload* maka iols crite je la antara isi2nya di hari pertama kayh.

Perkara pertama kena buat sebelum kawen is choosing the right spouse sebab tu tanggungjawab pertama kita terhadap anak (walaupun belum kawen). Sebab kalau salah pilih pasangan and kite ada anak,esok2 kat akhirat anak tu can claim his/her rights towards his/her parents.

Ciri-ciri utama suami :
– Deen (orang yang solat/amalkan ajaran islam)
– Khuluk (good akhlak)
– Strong (in iman,financially,physically,health)
– Amin (trustworthy eg: suami yang lindungi isteri dari api neraka dan amanah dalam belanja harta ke jalan Allah)

Other factors :
-means (money.kalau takde duit pun susah jugak sebab ni no.1 reason for divorce)
-appearance (Rasullullah galakkan jumpa dengan bakal suami so that heart will be content dengan syarat cara islam la)
-fertility (bukan bermaksud org yg mandul x boleh kawen.kalau dua2 dah tahu and setuju teruskan sajo)
– piety

Ada satu ayat sheikh tu kan buatkan aku terpikir kejap “Have you ever pondered and reflected upon the question of how if a man is negligent of his duties towards Allah,how he is going to perform his duties towards his wife?”

Ciri-ciri isteri :
-religious background (1)
-beauty (0)
-rich (0)
-good family (0)

Ada 2 point syeikh tekankan kat sini.Between beauty and religious background.Memang agama tu penting tapi Syeikh cakap kena tengok beauty jugak.Sebab apa? Kalau perempuan tu tak cantik tapi beragama,orang laki tu tak suka maka dia menolak kepercayaan pompuan tu (deen).Tapi kalau perempuan tu cantik tapi tak beragama,maka dia menolak kecantikan pompuan tu bukan agama. Mana lagi elok?Kalau ada dua-dua maka itu adalah bonus dari Allah ;) Plus kecantikan adalah berbeza mengikut perspektif masing-masing.

Plus syeikh cakap kalau pilih agama,kite dapat 1 point.kalau pilih beauty,tambah 0 kat belakang,begitu juga rich and good family.Maka total kite ada 1000 point.Tapi kalau deen tu takde,maka kita hanya tinggal 000 je.

Kata la dah jumpa pasangan yang berkenan kan,macam mana nak tau he is the right man ke tidak,ada 4 cara mengikut Islam iaitu :
-Istishaarah (kita kena siasat pasal lelaki tu.tanya orang-orang yang rapat dengan dia.pemberitahu tu pun kena jujur.kalau tak tau nak tanya sapa,tanya imam masjid mamat ni selalu pegi masjid tak :P)
-Istikharah (buat solat istikarah bila dah pass point yang kat atas tu + both pun macam suka sama suka.Macam mana nak tau jodoh kita ke tak?Kita rasa tenang,tak serabut,things get easy.tak payah ikut sangat through mimpi tu.kalau tak mimpi sampai ke sudah macam mana,ye dak :P)
-Determination
-Tawakkal

Ikut cara Islam kalau nak tau laki tu baik ke tak mintak ayah ke,abang ke kawan ke travel dengan dia/spend time dengan dia (zaman Saidina Umar kalau tak silap.ke aku lupa).Maka kita akan tau perangai orang tu yang sebenar.

Jangan kawen dengan orang yang :
-selalu marah
-selalu merungut/berkerut
-selalu membandingkan kau dengan orang lain
-selalu mention pasal kekasih lama

Kalau kita takda dalam ciri-ciri isteri/suami yang dicari maka perbaikilah diri.Lambat ke cepat it will never be too late for Allah to accept our taubat :).Iols pun jauh sangat dari baik.Maka kita sama-sama belajar.

Ok sampai sini je ceramah ustajah pada hari ini.Penat la taip banyak-banyak ni.Nanti sambung lagi cara bertunang and nikah ikut islam.Macam mana nak didik anak pun belum cerita lagi ni.Kata-kata hikmah dari syeikh Alaa ” Women will learn attracted to the men they love, Men will learn to love the women they attracted to”

p/s:egala kesalahan tatabahasa dan grammar harap dimaafkan :P
p/p/s : Entry ini tak bermaksud untuk sesiapa.sekadar renungan bersama :)

23 August 2011 / lipsmooth

It’s Not Too Early To..

buy a nikah dress?

Dah lama berangan-angan nak baju nikah yang flowy, dan ber-butterfly wings. KeKeJians would say “So You Hornie”. I found one on Ebay few months ago, (salahkan Farrah Nodee, i never believed in Ebay before she showed me some of the to-die-for wedding dresses sold there) and it was exactly like how i dreamt it would be. Cewah gewdiwks taw.

Anyway, Papa Mama dah belikan pun kat Jeddah masa pergi umrah haritu. Masa papa keluarkan dari  luggage and tanya “Ni siapa punya niiii?” sambil tersengih, my heart swooooooooped and voice go all high-pitch (mind you, memang dah originally high pitched tapi soft spoken gitewww)

“TU NANO PUNYAAA KEEEEE???”

“Entah, tunggu Mama la.”

haish. saspen betul. but it’s mine anyway hehe.

wanted to keep it to myself, but how can i resist not to share with uols KeKeJians. plus Farrah and Sally Mia da tengok semalam. and Kak Fareeza and Kak Wani. and Azmir. and  my sisters. my BIL. my parents toksah cakap la kan. my nieces and nephew. my sister’s maid.

So this is how it looks like (minus the plunging neckline and the sheer sleeves):

pic courtesy of Ebay

 with a touch of this:

 ^.^V

20 August 2011 / lipsmooth

Can You Guess What This Is?

 

It’s a project my sister bullied asked me to do. Ahh the joy of being jobless.

I might do it for my hantaran as well ^.^

Can you guess what it’s for?  Hint: it’s for her big day

19 August 2011 / lipsmooth

Bugs are NG (no good)

Did I tell you I have a thing for bugs?

Sorry, I DON’T have a thing for bugs.

Because their eyes pop out of their heads, they have lots of creepy-crawlers legs, they don’t make cute noises, they don’t come in pink or polka dots.

And because I have one in my room now. Bigggg hugeeee and GREEN plak tu. In Bugs’ Life, they play the bad guys: grasshoppers.

That thing was resting comfortably on my teddy bear’s face just now, and some more I like to cuddle my bebear while sleeping. Bebear is so going to the dark store room. In Klang.

I asked Papa to help me get rid of that green hopper, he told me:

“buatlah sendiri. Tutup lampu bilik awak bukak pintu toilet and lampu toilet nanti dia pergila masuk situ. Awak belajar sains kan? Insects kan suka cahaya.”

“alaaa nanti Malyn nak mandi nak pergi kerja nanti dia halau masuk bilik kite balik aaa”

“buat jelahhh! Pergi pergi. Easy problem je kannn” and continues to recite the Quran.

I know he preferred my older sister over me. But thissss? This is unacceptable.

So I went back upstairs, went into my room ready to jump and run 40 km/h if I see any sign of THAT GREEN THING, took my 2 pillows n comforter and guling guling in my parents’ room. Ha padan muka dah tak ada privacy.

Ooooh did I tell you some time ago back in Melaka a cockroach crawled on my face while I was sleeping? Ahh happy moments. So what I did was:

1. Screamed.
2. Trashed all over my bed. That cockroach was flying through the air and landed on my Ikea heart-shaped pink carpet.
3. I sat on one corner of my bed, positively traumatised (macam baru lepas kena rogol kauuu)
4. Took one brave look at the cockroach, saw that that thing was not moving.
5. For extra precaution, I took the nearest heaviest thing I could find. A text book I borrowed from the library as a reference for my FYP project.
6. Threw the book (as high as possible) and made sure it landed directly on top of the cockroach.
7. Stepped, danced and jumped on the book.
8. Then I went back to sleep.

Muahahahahaha my proudest moment ever. The most barbaric way you could kill an insect.

I left the book there for more than a week. Didn’t take a peek on what’s underneath coz I know the cockroach’s greeny gooey gut was seeping through my new carpet, so might as well milk it.

So anyway, finally Papa got rid of the hopper. Thank you papa, you’re my hero.

To Mr Future Husband @ Azmir Ghani (not that you know this blog existed), you must be like Papa ok? If I scream, you must come quickly with a broom and get rid of the bug that is bugging me ok? Ok good.

Selamat berpuasa! And Selamat Hari Raya Aidil Fitri my friends! God knows when this blog will be updated next time. *jeling KKJ lain*

Don’t let the bed bugs bite! Berani gigit aaa aku cincang buat gulai kang. Cececey.

Much love,
Liyana Hadi

18 April 2011 / faiz7900

16/17 APRIL 2011