Skip to content
8 January 2012 / miah

Home Sweet Home program – Day 1


Hi kawan-kawan!

Memandangkan takde sapa nk hapdet blog maka iols nak crite pasal iols pegi program islamic last wiken. Terpengaruh nak pegi ni sebab masa pegi Twins of Faith kat PICC aritu,instructor yang mengajar ni kelakar.So iols eager nak pegi.Sepatutnya pegi dgn neddy tapi dia cancel last minute.Iols ok sajoo pegi sorang-sorang.Hehehe.Yang penting makanan memang sedap dan mewah (kau nak pegi belajar ke makannnn?!)

Course ni dia meliputi how to find right spouse,sebelum kawen kena buat apa,lepas kawen kena buat apa,sebelum dapat anak,lepas dapat anak etc. Harganya RM250 tapi early bird dapat diskaun RM50.Bagi iols dia kelakar tapi bagi rakan-rakan iols tak tau la. *VIDEO tak dapat dihapload* maka iols crite je la antara isi2nya di hari pertama kayh.

Perkara pertama kena buat sebelum kawen is choosing the right spouse sebab tu tanggungjawab pertama kita terhadap anak (walaupun belum kawen). Sebab kalau salah pilih pasangan and kite ada anak,esok2 kat akhirat anak tu can claim his/her rights towards his/her parents.

Ciri-ciri utama suami :
– Deen (orang yang solat/amalkan ajaran islam)
– Khuluk (good akhlak)
– Strong (in iman,financially,physically,health)
– Amin (trustworthy eg: suami yang lindungi isteri dari api neraka dan amanah dalam belanja harta ke jalan Allah)

Other factors :
-means (money.kalau takde duit pun susah jugak sebab ni no.1 reason for divorce)
-appearance (Rasullullah galakkan jumpa dengan bakal suami so that heart will be content dengan syarat cara islam la)
-fertility (bukan bermaksud org yg mandul x boleh kawen.kalau dua2 dah tahu and setuju teruskan sajo)
– piety

Ada satu ayat sheikh tu kan buatkan aku terpikir kejap “Have you ever pondered and reflected upon the question of how if a man is negligent of his duties towards Allah,how he is going to perform his duties towards his wife?”

Ciri-ciri isteri :
-religious background (1)
-beauty (0)
-rich (0)
-good family (0)

Ada 2 point syeikh tekankan kat sini.Between beauty and religious background.Memang agama tu penting tapi Syeikh cakap kena tengok beauty jugak.Sebab apa? Kalau perempuan tu tak cantik tapi beragama,orang laki tu tak suka maka dia menolak kepercayaan pompuan tu (deen).Tapi kalau perempuan tu cantik tapi tak beragama,maka dia menolak kecantikan pompuan tu bukan agama. Mana lagi elok?Kalau ada dua-dua maka itu adalah bonus dari Allah ;) Plus kecantikan adalah berbeza mengikut perspektif masing-masing.

Plus syeikh cakap kalau pilih agama,kite dapat 1 point.kalau pilih beauty,tambah 0 kat belakang,begitu juga rich and good family.Maka total kite ada 1000 point.Tapi kalau deen tu takde,maka kita hanya tinggal 000 je.

Kata la dah jumpa pasangan yang berkenan kan,macam mana nak tau he is the right man ke tidak,ada 4 cara mengikut Islam iaitu :
-Istishaarah (kita kena siasat pasal lelaki tu.tanya orang-orang yang rapat dengan dia.pemberitahu tu pun kena jujur.kalau tak tau nak tanya sapa,tanya imam masjid mamat ni selalu pegi masjid tak :P)
-Istikharah (buat solat istikarah bila dah pass point yang kat atas tu + both pun macam suka sama suka.Macam mana nak tau jodoh kita ke tak?Kita rasa tenang,tak serabut,things get easy.tak payah ikut sangat through mimpi tu.kalau tak mimpi sampai ke sudah macam mana,ye dak :P)
-Determination
-Tawakkal

Ikut cara Islam kalau nak tau laki tu baik ke tak mintak ayah ke,abang ke kawan ke travel dengan dia/spend time dengan dia (zaman Saidina Umar kalau tak silap.ke aku lupa).Maka kita akan tau perangai orang tu yang sebenar.

Jangan kawen dengan orang yang :
-selalu marah
-selalu merungut/berkerut
-selalu membandingkan kau dengan orang lain
-selalu mention pasal kekasih lama

Kalau kita takda dalam ciri-ciri isteri/suami yang dicari maka perbaikilah diri.Lambat ke cepat it will never be too late for Allah to accept our taubat :).Iols pun jauh sangat dari baik.Maka kita sama-sama belajar.

Ok sampai sini je ceramah ustajah pada hari ini.Penat la taip banyak-banyak ni.Nanti sambung lagi cara bertunang and nikah ikut islam.Macam mana nak didik anak pun belum cerita lagi ni.Kata-kata hikmah dari syeikh Alaa ” Women will learn attracted to the men they love, Men will learn to love the women they attracted to”

p/s:egala kesalahan tatabahasa dan grammar harap dimaafkan :P
p/p/s : Entry ini tak bermaksud untuk sesiapa.sekadar renungan bersama :)

Advertisements

One Comment

Leave a Comment
  1. miah / Jan 8 2012 3:12 pm

    nak tambah sikit lagi.yang penting compatibility antara kita dan pasangan :).setiap pasangan compatible diorang lain-lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: